CESTA ČTVRTÁ - PRAŽSKÉ HRADČANY

06.02.2014 20:12

Poslední listopadový, předadventní  víkend lákal k procházce po Hradčanech a tak jsme vyrazily.

První naše zastávka byla v Kostele svatého Benedikta.  Malý kostelík na rohu Hradčanského náměstí , patřící řádu Bosých karmelitek, je místem odpočinku ctihodné matky  Marie Elekty od Ježíše.  Její tzv. přirozená mumie, je zde vystavená u hlavního oltáře. A protože cely proces její  mumifikace je tak trochu malým zázrakem, který  byl odhalen už v roce 1666, tak jsme se společně zamýšlely, kolik těch malých i velkých  zázraků v životě člověka je a zda je k nim člověk ať věřící či nevěřící je dost vnímavý……..

Cesta pokračovala kolem  Toskánského paláce,  historického sídla našeho „vévody z Yorku“ , kolem domu č.p. 65 ve kterém ještě minulý rok žila Geraldina Muchova, skladatelka skotského původu a také snacha našeho secesního velikána Alfonse Muchy. O něm bychom si mohly vykládat mnoho, ale protože tématem naší vycházky byly „zázraky“, tak snad jenom zmíním, jak se Alfons ve správnou chvíli ocitl na správném místě u Sarah Bernard a jeho život se zázračně ubíral tím správným směrem. Bez povšimnutí jsme nenechaly též Martinický palác a s pohledem na jeho sgrafitovou výzdobu jsme se vrátily o 400 zpátky v čase a zavzpomínaly na dobu, kdy žil jeho tehdejší majitel, zázrakem přeživší svou defenestraci, královský místodržící Jaroslav Bořita Martinic…..

Naší společnou cestu jsme zakončili v útulné roubence „ U raka“  na Novém Světě zajímavým  povídáním o cestování na velkých zaoceánských lodích s paní Marií, pro kterou se tyto lodě a zpívání na nich stalo jejím osudem na dlouhých 30 let.  A přestože již na lodích nezpívá, alespoň jednou ročně si na nich dopřeje plavbu a tentokráte se vrátila z cesty kolem Evropy. Že by inspirace pro nás na další cesty? (viz: https://www.lode-plavby.czMsc cruises,  https://www.on-line-plavby.cz).

A mimochodem roubená stavba hotelu U raka  je také jediná, řízením osudu neboli chcete-li  zázrakem, zachovaná stavba tohoto stylu v Praze…..

Kontakt

Vlasta Edrová

vlasta.edrova@seznam.cz

Na Tržišti 787
Unhošť
27351

+420 602 541 627

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode