CESTA DRUHÁ - OD VLKOLÍNCE AŽ K MEDZILABORCŮM

22.08.2013 17:31

Tentokrát se se vydáváme za památkami Unesco , renesanční architekturou a Andy Warholem  k našim východním sousedům na Slovensko.

První zastávka je u města Ružomberok, ve Vlkolínci -  v nejzachovalejší , stále obývané, rezervaci lidové architektury.  Nachází se vysoko v kopcích a jak poznamenal jeden z účastníku zájezdu: „Tady když napadne sníh, tak si vesnice žije svým vlastním životem a nedostane se nikdo do ní ani z ní.“ Skutečně nádherná „dědinka“ obklopená čistou přírodou.

Další zastávka je ve starobylé Levoči, která je známá nejenom svým nejvyšší m gotickým oltářem na světě, který vyřezal mistr Pavel z Levoče, ale také největším obdélným středověkým náměstím na světě.  Některé renesanční arkády, které jsme na náměstí objevili, jsou skutečnou lahůdkou. Za zmínku také stojí jedno z nejstarších a nejvýznamnějších poutních míst na Slovensku, Hora Matky Boží v Levoči, kterou svou návštěvou poctil i Svatý otec Jan Pavel II. I my jsme tam načerpali sílu a poté, co jsme poobědvali výborné pirohy s brynzou, jsme pokračovali dále směrem na východ.

Poslední zastávkou je město Medzilaborce, kde je naším cílem návštěva světoznámého muzea Andyho Warhola.  Malé městečko na severovýchodě Slovenska nás vítá (doslovně) křišťálovým leskem nádherných lustrů, které se zde, jako v jediném městě na Slovensku, vyrábějí.  Poté trávíme několik hodin v muzeu, kde se dovídáme o kořenech A. Warhola, prohlížíme si některé jeho osobní věci (např. košilku, ve které byl pokřtěný, magnetofon, kterým natáčel své slavné  „VIP“ rozhovory, nebo sluneční brýle, které ho chránily před sluncem, neboť  na něj měl skutečně silnou alergii). A samozřejmě neopomeneme jeho pop art díla, mezi jinými např. Franze Kafku z portfolia 10 nejvýznamnějších židů 20 století nebo „Campbellovu polévku“ z roku 1969.

A tím končí moje část průvodcovské práce a zbytek pobytu se kocháme krásou Slovenského  ráje a Nízkých Tater,  pijeme  zdraví prospěšnou a chutnou žinčicu a jímeskvěla jídla z Horehroní.   Ale to už nás vede jiný průvodce…..

Kontakt

Vlasta Edrová

vlasta.edrova@seznam.cz

Na Tržišti 787
Unhošť
27351

+420 602 541 627

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode